rougeaddictblogger@yahoo.com

Cruelty-free kozmetika

Drage moje,

 Danas za vas imam jedan drugačiji post. Napisaću vam listu cruelty-free proizvoda kao i onih koji to nisu. O testiranju na životinjama i cruelty-free proizvodima se dosta polemiše. Osećam obavezu kao ljudsko biće, kao ljubitelj kozmetike i kao biolog, da vam napišem par reči.
 Prvo vam pišem kao biolog. Sve dok se životinja ne uzima iz prirode, i ne narušava njena populacija i mogućnost opstanka to ne predstavlja problem za održivost vrsta pa samim tim i planete. Ono što je sa ovog aspekta bitno, jeste pravilno odlaganje čvrstog otpada i prečišćavanje otpadnih voda i gasova u kompanijama koje proizvode kozmetiku. 
 Sada vam govorim kao čovek o etičkom aspektu o testiranju na životinjama. Svake godine milioni zečeva, morskih prasića, mačaka, pasa i primata se koriste za testiranje. Smeštani su u malim kavezima, podvrgnuti jako bolnim procedurama (bez lekova koji im ublažavaju bolove) i na kraju bivaju ubijeni. Ne želim da vam pokazujem potresne slike i snimke, to možete videti i na PETInom sajtu. Ono šta smo kao ljudi svesni, je da je za neke (farmaceutske, popljoprivredne ) proizvode i u naučne svrhe zaista neophodno testiranje. Medjutim, za veliki broj proizvoda to zaista nije potrebno ili se može vršiti u mnogo humanijim uslovima. Takodje, nekada je teško izvršiti ekstrapolaciju dobijenih rezultata na životinjama, na ljude pa onda testiranje čak postaje besmisleno. Zato je moje mišljenje da se moramo truditi da što manje kupujemo proizvode koji nisu cruelty-free. Ne želim da vam popujem, i sama imam proizvode koji jesu testirani ali se trudim da ih kupujem manje. U Evropi je 2013. godine uveden EU ban na testiranje kozmetičkih proizvoda na zivotinjama što znači da se kozmetika ne sme testirati na životinjama i ne sme se uvoziti kozmetika koja je testirana na životinjama.
novi peta logo. Preuzeto sa http://www.peta.org


stari peta logo  U ovom postu ću vam napisati spisak brendova koji se mogu kupiti kod nas, a nalaze se na PETI-nim listama cruelty-free i na listi proizvoda koji se testiraju na životinjama. Ja za sada, najviše verujem PETI. Ono što prvo želim da vam naglasim da cruelty-free znak nije zakonski regulisan i da to kompanije koriste i stavljaju ga na svoj proizvod. PETA naglašava (kao što ste i već čitale kod drugih blogerki), da finalni proizvod možda nije testiran na životinjama ali da sastojci jesu ili da dobavljači testiraju sirovine. PETA svoj logo daje i na listu cruelty-
free proizvoda stavlja samo kompanije koje su potpisale 'peta statement of assurance' -ugovor koji porazumeva da ni kompanija ni njeni dobavljači ne testiraju na životinjama niti plaćaju za testiranje. Na listi sam možda izostavila neki brend ali sami možete pretražiti na petinom sajtu na klikni ovde za link Imajte u vidu da su ovde navedeni američki brendovi. Pa da krenemo.LISTA CRUELTY-FREE BRENDOVA koji se mogu kupiti kod nas

 1. NYX
 2. TOO FACED
 3. GOSH COSMETICS
 4. MURAD
 5. LUSH 
 6. DR HAUSCHKA SKIN CARE
 7. FREEMAN BEAUTY
 8. AMIKA
 9. ECOTOOLS COSMETIC BRUSHES
 10. CRYOLAN PROFESSIONAL MAKE UP
 11. EARTHLY BODY (MARAKESH)
 12. COLGATE-PALMOLIVE se nalazi na spisku 'working for regulatory change' što znači da testira samo proizvode za koje je to propisano zakonom.
*MAC je dugo bio na ovoj listi ali pošto je on od nekoliko kompanija koji su počeli uvoziti u Kinu (gde je zakonom propisano testiranje) skinut je sa liste.

LISTA BRENDOVA KOJI TESTIRAJU NA ŽIVOTINJAMA  koji se mogu kupiti kod nas

 1. LOREAL
 2. MAYBELLINE
 3. AVON
 4. BENEFIT
 5. GARNIER
 6. VICHY
 7. CAUDALIE
 8. KERASTASE
 9. CLINIQUE
 10. LA ROCHE-POSAY
 11. ESTE LAUDER
 12. YVES ROCHER
 13. GUCCI PARFEMI
 14. MAX FACTOR
 15. DOVE
 16. NEUTROGENA
 17. SHISEIDO
Za neke brendove ne postoji status poput Essence . Ali, sa obzirom da se on prozvodi u Nemačkoj, pretpostavljam da poštuju EU BAN.

Volela bih jako da čujem vaše mišljenje. Takodje, na fakultetu smo učili i o supstancama koje imaju kancerogeno i teratogeno dejstvo a ima ih u kozmetičkim proizvodima. Da li želite post o tome?

 Do sledećeg posta,

XOXO

11 коментара:

 1. Cini mi se da sam procitala na sajtu essence da ne testiraju na zivotinjama.
  Volela bi da procitam tvoj post o kancerogenim dejstvima u kozmetici. Hvala ti na ovom postu. Vegan sam i jako mi znaci da se neko setio da napise koju rec o tome.

  ОдговориИзбриши
 2. Esseence i Catrice su cruelty-free :) Drago mi je da je netko tipkao takav post, jer inače kad me neki brend zanima, sve potražim na cruelty free Kitty stranici :)

  ОдговориИзбриши
 3. Козметика произведена у Србији би требало да је CF, нпр. Мултиактив, Хемел, Дон Жуан, Аура. Такође мислим да су од страних компанија то и Веледа, Евелин и Голден Роуз, као и сви производи ДМ-ових робних марки.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nisam sigurna za nase brendove. Navela sam sve CF sa petine liste jer njima verujem. Prema nasem Zakonu o dobrobiti zivotinja ogledi su dozvoljeni uz anesteziju i brigu. Organizacije su duzne da imaju veterinara koji vodi brigu o njima.kada nadjem pouzdane informacije,napisacu ih u postu.hvala :)

   Избриши
 4. Do sad nisam citala ovakav post, jako mi se dopada i smatram da bi svakako bilo korisno napisati post i o kancerogenim i teratogenim sastojcima u kozmetickim proizvodima.Ne moze da skodi samo da koristi. Svaka cast na ideji za post. Bravo koleginice! Drago mi je da je jedan biolog postavio svoje strucno zapazanje! Poz MissD

  ОдговориИзбриши
 5. Konacno neko da pise i o ovome. ☺ hvala super si. Ja sam nesto istrazivala da Avon testira samobza Kinu a da je za EU CF... Ne znam....inace vec dugo koristim kozmetiku koja nije testirana. E da i Oeuflame je CF

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala na komentaru. I ja sam negde procitala te info o Avonu, ali za sada nemam pouzdane informacije.

   Избриши
 6. Faramasi je fantasticna kozmetika koja ne testira na zivotinjama... Od kada se pojavila samo nju koristim ..Kvalitetna, povoljna, prirodna,,,,

  ОдговориИзбриши

I love comments :)

Charlotte Tilbury kozmetika

banner

Истакнути пост

Recenzija Anastasia Beverly Hills Modern Renaissance palete

Drage moje čitateljke, Danas vam pišem o svojoj omiljenoj paleti. Anastasia Beverly Hills je poznati ‘’high-end’’ američki brend kojeg...